به دلایل بسیار متفاوتی افراد به جراحی فک نیاز پیدا می کنند. مواردی مانند عدم تقارن فک ها، جلو و عقب بودن فک ها، روی هم بودن یا به اصطلاح داخل هم بودن فک ها و … از این دست می باشند. جراحی فک و صورت یک عمل تقریبا سنگین روی صورت حساب می شود و نیاز به مقدماتی دارد. برای دستیابی به بهترین نتیجه ممکن مراجعه کننده باید نسبت به کارهای قبل و مراقبت های بعد از جراحی فک و صورت آگاهی کاملی داشته باشد. گاهی بغیر از رعایت نکات توسط مراجعه کننده، انجام چند اقدام دندانپزشکی، پیش از جراحی فک ضروری می باشد، از جمله می توان به ارتودنسی اشاره کرد که برای برخی متقاضیان تجویز می گردد.
اقدامات قبل از جراحی فک و صورت
از لحظه ای که با تصمیم خود یا پیشنهاد یک متخصص تصمیم به جراحی فک می گیرید، اقدامات لازم را باید به درستی شروع کنید و مراحل مختلف را طی کنید تا به روز عمل برسید. از مهمترین اقدامات قبل از جراحی فک و صورت می توان به موارد زیر اشاره کرد :
- انتخاب بهترین متخصص در زمینه جراحی فک و ارتودنسی، با بررسی رزومه، بررسی رضایت مندی مراجعین از پزشک و کلینیک و …
- دریافت وقت معاینه و مشاوره از متخصص انتخاب شده.
- بیان انتظارات و اهداف خود از جراحی فک به صورت دقیق و کامل به متخصص و دریافت بهترین راهنمایی ممکن از متخصص.
- بعضا نیاز است که هم به متخصص ارتودنسی و هم به متخصص جراحی فک مراجعه کنید. توصیه می شود اول به متخصص ارتودنسی دندان مراجعه کردید به شما نامه مشاوره برای متخصص جراحی فک خواهد داد.
- انجام کامل نکات گفته شده توسط بهترین کلینیک ارتودنسی دندان در تهران از جمله گرفتن عکس از تمام دندان ها و پیگیری معاینات به صورت کامل.
این اقدامات فرآیند آغازی در زمینه درخواست جراحی فک بود، اما در ادامه با معاینه ای که روی دندان های شما انجام می گردد ممکن است نیاز به انجام اقدامات ثانویه داشته باشید.
اقدامات بعد از معاینه توسط متخصص ارتودنسی برای جراحی فک
زمانی که متخصص ارتودنسی معاینه کامل و دقیقی را به صورت چشمی و همراه با بررسی های عکس انجام دهد، در زمینه اقدامات بعدی به شما توضیحاتی می دهد که به شرایط دهان و دندان شما بستگی دارد. این اقدامات عبارتند از :
- در صورتی که معاینات نشان دهد فرد دارای دندان خراب و پوسیده است، باید به طور کامل آنها را درمان کند.
- هرگونه بیماری که در دهان و لثه فرد دیده شود باید قبل از اقدام به جراحی فک، درمان گردد.
- اگر متخصص تشخیص دهد که نامرتب بودن دندان ها، با کشیدن یک یا چند دندان برطرف می گردد، لازم است که دندان ها کشیده شوند.
- در شرایطی که ارتودنسی تجویز شود، باید قبل از جراحی فک انجام شود و تا رسیدن به نتیجه نهایی ارتودنسی، جراحی فک را به تاخیر بیندازید.
- تهیه قالب توسط متخصص ارتودنسی از دندان ها و فک مراجعه کننده.
- عدم مصرف دخانیات، مشروبات الکلی، غذا های سفت و …
- رعایت کامل بهداشت دهان و دندان با استفاده از نخ و مسواک با دقت بالا تا شرایط درمانی بهتر انجام گیرد.
انجام ارتودنسی قبل از جراحی فک
گاهی قسمتی از مشکلات فک مربوط به چینش و ترتیب دندان هاست که اگر برطرف شود، متخصص بهتر می تواند در زمینه جراحی فک و مقدار جابجایی آن تصمیم بگیرد. به همین خاطر برای افرادی که دندان های مرتب با چینش مناسبی ندارند، ارتودنسی توصیه می گردد. با کمک ارتودنسی دندان ها در جای خود قرار داده می شوند و به صورت مرتب و یک دست مشاهده می گردند.
حالا اگر بعد از انجام ارتودنسی همچنان عدم تناسب بین دو فک و در ظاهر کلی صورت وجود داشت، متخصص جراحی فک با تغییرات مناسب آن را برطرف خواهد کرد.
اقدامات قبل از جراحی فک در روز عمل
قبل از انجام عمل نهایی و در جلسات مشاوره و معاینه تمام نکات توسط متخصص بررسی شده است و زمانی که به شما وقت عمل داده می شود، یعنی شرایط برای انجام جراحی فک مناسب است. هرگونه نگرانی و سوالی در زمینه جراحی فک دارید باید در این جلسات مشاوره بپرسید و با آرامش کامل برای روز عمل که نیاز به اقدامات زیر دارد، آماده شوید.
- قبل از روز جراحی استراحت کافی همراه با آرامش داشته باشید.
- برای مراجعه جهت عمل بسیار خونسرد و راحت باشید و نگرانی در مورد آن در شما وجود نداشته باشد.
- تمام عکس ها دندان و مدارک خواسته شده برای روز عمل را از قبل آماده کنید و به کلینیک ارائه دهید.
- شرایط و توصیه های بهداشتی و غذایی بیان شده توسط متخصص را در روز عمل رعایت کنید.
- در زمان مراجعه برای عمل حتما یک یا دو نفر همراه، در کنار شما باشند.
در صورت داشتن استرس زیاد، نگرانی شدید و هرگونه مشکلی روحی و جسمی، آن را به متخصص انتقال دهید تا تصمیم درست را اتخاذ کند.
مراحل جراحی فک چیست؟
روند جراحی فک بسیار دقیق و با رعایت جزییات توسط متخصص انجام می گیرد و بعضا زمانی بین یک تا دو ساعت نیاز خواهد داشت.
بعد از آماده سازی فرد در اتاق عمل و انجام امور مربوط به بیهوشی، فرآیند جراحی فک با ایجاد برش ها در داخل دهان شروع می شود. تمام برش ها کاملا داخل دهان انجام می شود تا زخمی روی صورت فرد باقی نگذارد.
بعد از انجام برش ها با کمک تجهیزاتی ماند سیم ها، صفحات، کش ها و پیچ ها، فک ها در جای جدید خود تنظیم می شوند. در این مرحله فک به جلو یا عقب جابجا می شود و با این تجهیزات در موقعیت مناسب که با نظر مراجعه کننده همخوانی دارد، نگه داشته می شود.
ابزارها و الاستیک هایی در زمینه نگهداری فک به صورت دقیق و کامل استفاده می شود.
آیا عمل جراحی فک دارای خطرات و عوارض می باشد؟
این عمل با توجه به دانش امروزی و انجام معاینات دقیق چشمی یا به کمک عکس های گرفته شده، بدون خطر می باشد و عوارض آن محدود و موقتی است. البته در صورتی که به متخصص حرفه ای و با سابقه مراجعه شود. برخی از عوارض محدود و کوتاه مدت جراحی فک در حالت کلی عبارتند از:
- صدمه و آسیب خفیف در عصب ها
- ایجاد عفونت داخل دهان و در محل برش ها
- خون ریزی شدید که منجر به افت خون فرد می شود.
- شکسته شدن استخوان فک
- بازگشت فک به محل قبلی بعد از انجام عمل
- ایجاد درد در ناحیه ریشه دندان ها و لثه ها
- نیاز به انجام عمل های ثانویه
- احتمال تحت فشار بودن دندان ها
امکان نیاز به عصب کشی بعد از جراحی در موارد جزیی
آیا جراحی فک درد دارد؟
مانند هر عمل دیگری که بافت ها و قسمت هایی از بدن برش می خورند، در جراحی فک نیز این اتفاق می افتد و عوارض معمولی مانند درد بعد از عمل همراه با ایجاد ورم در دو طرف صورت، وجود خواهد داشت. این عوارض کاملا موقتی است و نگرانی درمورد آنها نمی باشد. در صورتی که بعد از چند روز درد و ورم کاهش پیدا نکرد باید به متخصص مراجعه کرد.
در زمان عمل بخاطر انجام بیهوشی، فرد دردی را احساس نخواهد کرد و ترس و نگرانی وجود ندارد. متخصص جراحی لثه برای کاهش دردهای بعد از عمل برای افراد معمولا داروهایی مانند مسکن ها را تجویز می کند.
بعد از جراحی فک با چه مواردی روبرو هستیم؟
زمانی که بهوش بیایید ممکن است برخی موارد زیر را احساس کنید که هیچ مشکلی وجود ندارد و یک امر طبیعی است و در دوران نقاهت و رسیدن به بهبودی کامل، این موارد رو به کاهش می روند و در نهایت برطرف می گردند.
- احساس بی حسی در لب ها، کناره های دهان، اطراف زبان. البته بیشتر در نواحی لب ها و داخل دهان است که گاهی بخاطر زخم های درونی ایجاد شده می باشد. ممکن است به زحمت بتوانید به نوشیدن مایعات بپردازید و باید با آن برای مدت کوتاهی وفق پیدا کنید.
- احساس زخم درون دهان که تا بهبودی آن باید مدارا کنید.
- دردهای خفیف در زمان صحبت کردن، خمیازه کشیدن و مصرف مایعات و خوراکی ها، معمولا در هفته های اول اتفاق می افتد.
- خونریزی خفیف از محل زخم ها به گونه ای که گاهی در دهان خود آن را حس خواهید کرد در هفته های اول بعد از عمل رخ می دهد.
اقدامات و مراقبت های بعد از عمل جراحی فک
با اتمام عمل و گذراندن دوره نقاهت کوتاه در بیمارستان، اقدامات ضروری که شما باید بعد از عمل به آنها توجه کنید و به درستی و کاملا دقیق آنها را رعایت کنید شروع می شود. مهم ترین این اقدامات در زیر بیان شده است :
- نوشیدن مایعات جهت هیدراته نگه داشتن بدن، برای دو سه روز اول تنها مورد تغذیه شما می باشد و از خوردن غذا و جویدن باید خودداری کنید. علاوه بر این، لازم است از مصرف غذاهای شیرین نیز اجتناب کنید.
- در یک الی یک و نیم ماه بعد از جراحی فک، از خوردن غذاهای سفت منع می شوید و باید مواد خوراکی و غذاهای نرم استفاده کنید.
- عدم اعمال فشار در زمان شستن صورت به نواحی فک ها و اطراف آنها در روزهای اول بعد از عمل.
- بهداشت دهان و دندان را باید همراه با رعایت نکات مربوطه از جمله عدم فشار زیاد به دندان ها و فک ها انجام دهید. در این زمینه متخصص با توجه به نوع عملی که روی فک شما انجام داده با جزییات، نکات بهداشتی را به شما انتقال خواهد داد.
- شستشوی مرتب دهان برای جلوگیری از عفونت.
- عدم مصرف سیگار و دخانیات
- عدم انجام فعالیت های سنگین ورزشی و کاری در مدت یک ماه اول بعد از عمل
- استفاده به موقع و کامل داروهای تجویز شده توسط متخصص که در زمینه درد، ورم و عفونت هستند. برخی از این داروها عبارتند از ؛ آنتی بیوتیک ها، مسکن ها، داروهای ضد تهوع و دهانشویه ها.
- شروع فعالیت های معمول و روال عادی زندگی از هفته دوم یا سوم به بعد امکان پذیر است.
- برای حمام کردن تا روز سوم بعد از عمل باید صبر کنید و بعد از آن می توانید دوش بگیرید.
- در هنگام خواب سر را کمی بالاتر از بدن قرار دهید تا فشار و گردش خون کمتری در سر ایجاد شود و در زمان خواب دچار خون ریزی درون دهان نشوید. این مورد از ایجاد تورم بیشتر در ناحیه عمل جلوگیری می کند.